Régine Krochmal – tribute to a courageous resistance fighter

May 11, 2012 – Régine Krochmal, who in 1943 courageously escaped from the 20th train from Mechelen to Auschwitz, died today in Brussels, almost 92 years of age. A short compilation made today of images of Régine, about a year ago at the Transport XX commemoration in Boortmeerbeek on May 15, 2011.

Dutch:
Eerbetoon aan een moedige verzetsvrouw
Régine Krochmal – die in 1943 op moedige wijze ontsnapte uit de 20ste trein van Mechelen naar Auschwitz – is vandaag (11 mei, 2012) overleden in Brussel, op bijna 92 jarige leeftijd.
Ik heb haar helaas slechts eenmaal persoonlijk ontmoet – bij de herdenkingsbijeenkomst van transport XX in Boortmeerbeek vandaag bijna een jaar geleden. Daarnaast, heb ik voor een nieuwe documentaire over transport XX, wekenlang ‘aan haar lippen gehangen’ bij werk aan haar getuigenissen eerder vastgelegd op video bij andere gelegenheden. Zo heb ik haar bijzonder leren waarderen als een moedige, levenslustige, en in meerdere opzichten ‘kleurrijke’ vrouw.
Vanavond heb ik een kort verslag – een impressie – samengesteld met onder andere beeld van haar toespraak op de herdenking van het XXste Transport in Boortmeerbeek vorig jaar, en beeld van de vele anderen die er in slaagden uit de veewagons van dit konvooi te springen.
Deze video is een eerbetoon aan een moedige verzetsvrouw.

20130206 update:
The video embedded here is from my Vimeo account. The same file uploaded May 11, 2012 on YouTube, was supplemented today with an english translation in closed captions (subtitles) – here a link to that subtitled video